Čas je za rdečo peso
Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo |Pesa običajno okroglaste sorte je skladiščna zelenjava, Foto IGŠ
Rdeča pesa ne sme manjkati niti v obroku, niti na vrtu ali njivi. Zato pese pridelujemo od pomladi do pozne jeseni, s setvijo tudi sredi poletja za spravilo v poznem poletju ali jeseni, še pred zimo. Shranjena sveža ali predelana je bogat in zdravilen obrok, še posebej pozimi, ker krepi imunski sistem in razstruplja jetra, izboljšuje kri ter pomlajuje. Vsebuje betanin, rdeče barvilo, magnezij in železo. Zato po spravilu z njo skrbno ravnamo in jo shranimo tudi svežo v zasipnico ali hladno in vlažno klet.
Ključne besede: Rdeča pesa, poletno sajenje, sadike, shranjevanje, predelava
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot svetoval o pridelavi in spravilu rdeče pese. Govoril je osnovah za uspešno pridelavo rdeče pese, o terminih pridelave iz sadik in/ali semen, o sortah ter o načinih shranjevanja te nepogrešljive skladiščne zelenjadnice. Rdeča pesa ne sme manjkati v prehrani ljudi zato je pomembno pridelek pes sedaj sredi poletja pospraviti saj je rdeča pesa bogat in zdravilen obrok.
Več najdete v prispevku tukaj :