Dobra praksa ekološke pridelave zelenjave in sadjarstva na kmetiji mladega prevzemnika na Južnem Tirolskem
Kmetijstvo, Zelenjadarstvo, Sadjarstvo, Ekološko kmetijstvo |Foto: Vesna Čuček
Preberite si o mladem kmetu iz Južne Tirolske, ki vodi ekološko kmetijo na obrobju mesta, kjer pridelujejo jabolka, zelenjavo, jagodičevje in koščičasto sadje. Na Južnem Tirolskem se veliko kmetij dobro povezuje pod blagovno znamko Roter Hahn (Rdeči petelin) in uspešno poslujejo.
Ključne besede: Ekološko kmetovanje, sadje, zelenjava, namakanje, zaščita rastlin.
Povezovanje kmetov in iskanje novih priložnosti v kmetijstvu sta ključni za obstoj kmetij. Primer takšnega kmetovanja smo si ogledali na Južnem Tirolskem, pri mladem kmetu, ki prideluje sadje in zelenjavo na 8 ha površin. Pri kmetovanju se srečuje z različnimi ovirami, ki jih s svojim znanjem in inovativnostjo dobro rešuje. Kmet se je je prilagodil izzivom, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Postavil je protitočne mreže, uredil namakanje in oroševanje ter uporablja sredstva za zaščito rastlin, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Skrbno izbira sorte in podlage, ki so odpornejše na bolezni in primerne za ekološko kmetovanje. Zaradi nizkih odkupnih cen, si je na domu uredil trgovinico , kjer prodaja svoje pridelke. Poleg tega je ponudbo dopolnil še z vrtom za obiskovalce, kjer lahko kupci popijejo kavico in uživajo v prečudovitem razgledu. Na povezavah si lahko ogledate tudi videoposnetke kmetije.
Več najdete v prispevku tukaj.
Iztok Polanšek, mag. inž. zoot.
Svetovalec specialist II za področje živinoreje