Kako pridelati lastno seme paradižnika?
Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo |Odvzem mokrega semena pred začetkom fermentacije semen, Foto IGŠ
Paradižnik je najpogostejša plodovka v vrtovih in tudi v profesionalni pridelavi v rastlinjakih. Paradižnik imamo sočne in mesnate plodove, v njih ni SUHIH semen, kot pri večini zelenjadnic, ampak je mokro seme v mezdri v sluzastem ovoju. Za odbiro semen izbiramo že primerne rastline in optimalne in sortno značilne plodovih ter iz njih zberemo mokro seme v kozarec in ga po fermentaciji odvzamemo, ko se sluzast ovoj razgradi in semena potonejo. Sledi osušitev in dobro skladiščenje do naslednje setve.
Ključne besede: Paradižnik, mokro seme, izbor sorte, pozitivna selekcija, kakovost semen, shranjevanje
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot svetoval o odvzemu semen paradižnika ter predstavil način in prednosti mokrega odvzema ter priprave semen paradižnika za dobro in dolgo skladiščenje do naslednje rastne dobe.
Več najdete v prispevku tukaj :