Kako pridelati lastno seme paradižnika?

Kako pridelati lastno seme paradižnika?

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo  | 

Odvzem mokrega semena pred začetkom fermentacije semen, Foto IGŠ

Paradižnik je najpogostejša plodovka v vrtovih in tudi v profesionalni  pridelavi v rastlinjakih. Paradižnik imamo sočne in mesnate plodove, v njih ni SUHIH semen, kot pri večini zelenjadnic, ampak je mokro seme v mezdri v sluzastem ovoju. Za odbiro semen izbiramo že primerne rastline in optimalne in sortno značilne  plodovih ter iz njih zberemo mokro seme v kozarec in ga po fermentaciji  odvzamemo, ko se sluzast ovoj razgradi in semena potonejo. Sledi osušitev in dobro skladiščenje do naslednje setve.

Ključne besede: Paradižnik, mokro seme, izbor sorte, pozitivna selekcija, kakovost semen, shranjevanje

V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE,  Igor Škerbot svetoval o odvzemu semen paradižnika ter predstavil način in prednosti mokrega odvzema ter priprave semen paradižnika za dobro in dolgo skladiščenje do naslednje rastne dobe.

Več najdete v prispevku  tukaj :

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Kmetijstvo in okolje , Izobraževanje

Vabilo na usposabljanje KOPOP, KGZ NM

22. 01. 2025 ob 10:00 - 25. 02. 2025 do 12:15

v živo

Vsi, ki ste se letih 2023 ali 2024 odločili za izvajanje ene ali več intervencij KOPOP (kmetijsko- okoljskapodnebna plačila) ali lokalne pasme in sorte (LOPS), morate v obdobju izvajanja teh intervencij, torej v petih letih, opraviti skupno 15 šolskih ur usposabljanj, od tega 9 ur v prvih treh letih trajanja obveznosti. Če ste vstopili v KOPOP/LOPS leta 2023, morate 9 ur usposabljanj (3 različne vsebine, vsak v obsegu 3 ur) opraviti do konca leta 2025.