Poskusna pridelava ekološke kurkume v Sloveniji
Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo |Koreninski rizom mlade kurkume, Foto IGŠ
Kurkuma (Curcuma longa) je za naše območje netradicionalna rastlinska vrsta iz družine ingverjevcev (Zingiberaceae). Zato je gojenje kurkume za prakso in razmere v Sloveniji izziv. Izvornost kurkume je v območjih jugovzhodne Azije, v Indiji, Indoneziji, južni Kitajski, kjer raste v pogojih visoke zračne vlage in visokih temperatur. Pri nas smo jo v 2024 poskusno pridelovali na ekoloških kmetijah v rastlinjakih, visoki gredi in tudi na prostem. Cilj slovenske pridelave so mladi in sveži rizomi kurkume. Vsi rezulta projektne pridelave bodo javno dostopni za vse zainteresirane pridelovalce in potrošnike.
Ključne besede: Kurkuma, ekološka pridelava, rizomi, rastlinjaki, pilotni projekt
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot svetoval o pridelavi ekološke kurkume in podal osnovne informacije Pilotnega projekta, v okviru katerega partnerji pridobivajo uporabna znanja, rezultate in izkušnje v poskusni pridelavi ekološke kurkume na lokacijah treh partnerskih kmetij. Kurkuma je netradicionalna rastlina, ki potrebuje visoke temperature tal in zraka, visoko zračno vlago in čim dlje dolg dan, da oblikuje rizome, ki so cilj njene pridelave. O izzivih in možnostih pridelave je v kmetijskih nasvetih podal podrobnejše informacije za vse zainteresirane.
Več najdete v prispevku tukaj :