Pospešeno okopavanje zelenjave – Motika
Kmetijstvo, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, Ekološko kmetijstvo |Okopalna roka ali e – MOTIKA je razvit pripomoček za okopavanje zelenjave, Foto IGŠ
V pridelavi zelenjave je vedno večji pomen tudi na okopavanju posevkov v času pridelave. Okopavanje je agrotehnični ukrep s katerim reguliramo zapleveljenost in konkurenco plevelov gojenim rastlinam, rahljamo tla in oskrbujemo koreninski sistem z zrakom, zadržujemo talno vlago in vplivamo na rast gojenih rastlin. Na manjših površinah lahko izvajamo ročno, na večjih strojno okopavanje. Sodobni pristopi okopavanja ponujajo avtomatizirano, samohodno in digitalno podprt proces okopavanja. V EIP projektu smo izdelali okopalno roko, strojček za okopavanje v vrstah posajenih zelenjadnic in zelišč. Prikazali smo kako si z njim okopavanje lažje in hitreje izvede in vpelje v delovne procese pridelave zelenjave in zelišč.
Ključne besede: Zelenjava, okopavanje, ročno, strojno, motika, pilotni projekt
V kmetijskih nasvetih na VTV je specialist za poljedelstvo in vrtnarstvo pri KGZS Zavodu CE, Igor Škerbot svetoval o agrotehničnem ukrepu okopavanja v pridelavi zelenjave in zelišč ter podal osnovne informacije EIP projekta – Pospešeno okopavanje zelenjave (EIP MOTIKA), v okviru katerega partnerji pridobivajo uporabna znanja, rezultate in izkušnje z uporabo izdelane okopalne roke kot pripomočka pri strojnem oz. pospešenem okopavanju zelenjave in zelišč.
O izzivih, možnostih, prednostih in načinih okopavanja ter o uporabi E- MOTIKE je v kmetijskih nasvetih podal podrobnejše informacije za vse zainteresirane.
Več najdete v prispevku tukaj :