Poziv za vstop v shemo izbrana kakovost žit in ajde

Poziv za vstop v shemo izbrana kakovost žit in ajde

Kmetijstvo, Poljedelstvo, Ekološko kmetijstvo, Dopolnilne dejavnosti, Izobraževanja  | 

Shema Izbrana kakovost žit in ajde je namenjena spodbujanju pridelave žit in ajde v Sloveniji ter spodbujanju potrošnika k nakupu izdelkov iz pridelkov slovenskih pridelovalcev žit in ajde. Z znakom »izbrana kakovost« (IK) se označujejo pridelki pšenice, rži, ječmena, ovsa, pire, koruze, prosa in ajde ter vsi izdelki iz njih, ki ustrezajo kriterijem iz specifikacije.

Ključne besede: Izbrana kakovost, žita, ajda

Avtor: Foto: V. Zalokar

Z dosledno sledljivostjo je zagotovljeno, da je izdelek, ki je označen z znakom izbrane kakovosti, izključno iz sestavin slovenskega izvora, natančno predpisani pogoji pridelave ter predelave žit in ajde pa zagotavljajo dodano kakovost zaradi omejenega vnosa pesticidov (FFS) in gnojil ter zdravstvene neoporečnosti pridelka s stališča prisotnosti mikotoksinov v žitih oziroma alkaloidov v ajdi.

Pozivamo vas, da se vključite v shemo IK in pričnete s pridelavo žit in ajde po zahtevah specifikacije IK. Pred setvijo se prijavite v postopek certificiranja pri enem izmed treh certifikacijskih organov: Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM).

Ko bo odkupljene vsaj 15 % krušne pšenice, pridelane po shemi IK, se bo pričela tudi  promocija pridelkov in izdelkov IK iz žit in ajde.

Specifikacija je na voljo TUKAJ 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Kmetijstvo in okolje , Poljedelstvo

Vabilo na demonstracijski projekt - poljedelstvo

04. 10. 2024 ob 09:00

Vojnik

Vabimo vas na brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja POLJEDELSTVA – KOMBINIRANE SETVE RAZLIČNIH VRST RASTLIN IN NOVI TIPI PRIDELAVE SILAŽ KOT KRMNE BAZE ZA PREŽVEKOVALCE,  ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, pod ukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.