Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Kmetijstvo, Živinoreja  | 
Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Reja avtohtonih pasem postaja vse bolj zanimiva, saj se vedno več rejcev in kupcev zaveda pomena lokalno pridelane hrane in tradicionalnih načinov reje. Krškopoljski prašič je edina ohranjena avtohtona pasma prašičev v Sloveniji. Iz področja Krškega polja, kjer je pasma nastala, se je zadnja leta razširila po vsej Sloveniji. Meso in mesni izdelki te pasme prašičev so okusni, sočni in aromatični.

Ključne besede: reja prašičev, krškopoljski prašič

 

 

V okviru Evropskega inovativnega projekta EKO male smo na kmetiji Mlinar, ki ima registrirani dopolnilni dejavnosti turizem in predelava mesa spremljali rejo krškopoljskih prašičev in jo primerjali z rejo križancev sodobnih pasem, ki jih redimo v Sloveniji. Več o poskusu in tehnoloških navodilih si preberite TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki