Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Reja krškopoljskih prašičev za prirejo kakovostnega mesa

Kmetijstvo, Živinoreja  | 

Krškopoljski prašič foto: Marjeta Ženko

Reja avtohtonih pasem postaja vse bolj zanimiva, saj se vedno več rejcev in kupcev zaveda pomena lokalno pridelane hrane in tradicionalnih načinov reje. Krškopoljski prašič je edina ohranjena avtohtona pasma prašičev v Sloveniji. Iz področja Krškega polja, kjer je pasma nastala, se je zadnja leta razširila po vsej Sloveniji. Meso in mesni izdelki te pasme prašičev so okusni, sočni in aromatični.

Ključne besede: reja prašičev, krškopoljski prašič

 

 

V okviru Evropskega inovativnega projekta EKO male smo na kmetiji Mlinar, ki ima registrirani dopolnilni dejavnosti turizem in predelava mesa spremljali rejo krškopoljskih prašičev in jo primerjali z rejo križancev sodobnih pasem, ki jih redimo v Sloveniji. Več o poskusu in tehnoloških navodilih si preberite TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Kmetijstvo in okolje , Izobraževanje

Vabilo na usposabljanje KOPOP, KGZ NM

22. 01. 2025 ob 10:00 - 25. 02. 2025 do 12:15

v živo

Vsi, ki ste se letih 2023 ali 2024 odločili za izvajanje ene ali več intervencij KOPOP (kmetijsko- okoljskapodnebna plačila) ali lokalne pasme in sorte (LOPS), morate v obdobju izvajanja teh intervencij, torej v petih letih, opraviti skupno 15 šolskih ur usposabljanj, od tega 9 ur v prvih treh letih trajanja obveznosti. Če ste vstopili v KOPOP/LOPS leta 2023, morate 9 ur usposabljanj (3 različne vsebine, vsak v obsegu 3 ur) opraviti do konca leta 2025.