Šipek

Šipek

Dopolnilne dejavnosti  | 

Foto: Alenka Sekirnik

Preberite si, kakšne so zdravilne značilnosti šipka in recept za šipkovo marmelado.

Ključne besede: Šipek, marmelada, zdravje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠIPEK (Rosa canina) iz družine rožnic

Oktober in november je pravi čas za nabiranje šipka, ki ga lahko uporabimo za čaj, marmelado, dekoracijo… Pravi čas za nabiranje je takrat, ko ga dobi prvi mraz. Plodovi postanejo mehki in sladkasti. Če ga nabiramo prej, ga pustimo, da dozori. Pazimo, da ne splesni, zato ga v tankih plasteh nasujemo v gajbice. Lahko ga postavimo za kakšen dan v zamrzovalnik. Ko  ga vzamemo ven, ga pustimo še kakšen dan, da se zmehča in potem lahko pričnemo s kuhanjem marmelade.

Zdravilne lastnosti šipka

Šipek vsebujejo veliko antioksidantov in znan je po visoki vsebnosti vitamina C. Poleg tega plodovi šipka  vsebujejo 25% pektina, 30% fruktoze, veliko mineralnih snovi, čreslovine, flavonoide, karotinoide in druge vitamine. Vsebuje kalcij, kremenčevo kislino, jabolčno, citronsko in jantarno kislino, magnezij in fosfor. V literaturi navajajo številne zdravilne učinke šipka. Po ljudskem izročilu se šipek uporablja za zvečanje odpornosti, preprečevanje in zdravljenje prehlada, gripe in drugih bolezni z vročino, pomaga pri krvavečih dlesnih, koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam ter odpravlja utrujenost in splošno oslabelost. Šipkov čaj ima zaradi pektina in organskih kislin diuretične učinke, vzpodbuja izločanje seča, iz telesa odvaja sečne kisline, sprošča napihnjenost in pline v prebavilih in deluje kot blago odvajalo, zaradi čreslovin šipek učinkuje kot adstringent, kar pomeni, da krči tkivno površino in tako pomaga pri ustavljanju driske, pomaga lajšati osteoartritične simptome z zmanjšanjem vnetij v sklepih, rdeče-oranžno barvo dajejo šipku karotenoidi – likopen in beta karoten. Znano je, da ti pigmenti pozitivno vplivajo na zdravje kože in oči. Uživanje šipka ima vpliv tudi na zdravja srca zaradi znižanja holesterola in krvnega pritiska. Ob rednem uživanju povečuje imunsko odpornost in pomaga pri prehladnih obolenjih.

Priprava marmelade

Zrele zmehčane in očiščene plodove šipka zmeljemo in v loncu prelijemo z jabolčnim sokom ter nekaj časa kuhamo.  Lahko pa jih tudi med kuhanjem zmiksamo s paličnim mešalnikom in pustimo, da se še malo prekuhajo. Med tem časom pripravimo kozarčke in pokrovčke, ki jih operemo in  steriliziramo. Kozarce dobro segrejemo v pečici, pokrovčke pa prekuhamo v vreli vodi in dobro obrišemo. Pripravljeno maso moramo precediti tako, da dobimo gosto kašo očiščeno pešk, olupkov in dlačic. To lahko naredimo tako, da jo pasiramo skozi pasirko in nato še skozi gosto cedilo, da polovimo vse dlačice. Maso lahko stisnemo tudi skozi gazo. Praksa vam bo pokazala, kaj vam gre bolje od rok. To je pri kuhanju šipkove marmelade najtežji del in zelo prav pride, če vam pri tem delu priskoči na pomoč kakšna moška roka. Ne obupajte, trud je poplačan z odlično zdravilno šipkovo marmelado. Ko imate pripravljeno očiščeno kašo, jo ponovno prekuhajte in  sladkajte po okusu. Medtem ves čas mešajte, ker se marmelada zelo rada prime posode. V tem primeru jo odstavite s plošče in premešate ter ponovno kuhajte. Sladkor med kuhanjem karamelizira in marmelada dobi lepo rdečo barvo. Za pripravo lahko uporabite želirni sladkor ali želirni prašek v čim večjem razmerju na primer 3:1 (trije deli sadja, en del sladkorja), da marmelada ne bo presladka, sledite navodilom na embalaži. Za polnjenje kozarčkov je najlažje, če marmelado nalijete v džezvo za kavo in z njo napolnite kozarčke, ki jih dobro zaprete s pokrovčki in pokrijete z odejo, da se počasi ohlajajo.

Ostanke pasirane mase lahko zalijete z vodo ali jabolčnim sokom in ponovno precedite, po želji lahko sladkate po okusu in uporabite kot napitek. Tako boste porabili vsa hranila, ki se skrivajo v šipkovih plodovih.

 

 

Alenka Sekirnik

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.