Vpliv tehnologije spravila koruze na postopek siliranja in prirejo

Vpliv tehnologije spravila koruze na postopek siliranja in prirejo

Kmetijstvo, Živinoreja  | 

Primer dobro zrezane koruzne silaže foto: Rok Samec

Poleg sušine ima velik vpliva na kakovost koruzne silaže še dolžina rezi, zrezanost cele rastline in zdrobljenost zrn v silaži. Pri krmljenju slabo zrezane silaže je večja možnost prebiranja krme, živali raje izbirajo manjše dele krme kot večje in trde dele. Pri koruzni silaži, ki vsebuje do 5 % nezadostno zdrobljenih zrn, se energijska ocena krme zniža za 3 %, pri silaži, ki vsebuje do 10 in več % nezadostno zdrobljenih zrn, se energijska ocena zniža za 5%

Ključne besede: Dolžina rezi koruze za silažo, zrezanost silaže, zdrobljenost zrn v silaži

Več si lahko preberete v priloženem članku

Nazaj